dimecres, 26 de novembre del 2014

6. ELS LLIBRES SAGRATS

El llibre sagrat per els hindús és el Veda. Consisteix en un conjunt de llibres indis, són origen del vedisme, que és la religió mare de hinduisme.


Una de les parts més antiga és el Rigveda, que sembla néixer entre els anys 1800 i 1500 aC.
El veda està composta de 4 grans seccions:
  • El Rigveda (saber de les estrofes)

  • El Yajurveda (saber de les fórmules sacrificials)

  • El Samaveda (saber de les melodies)

  • L’Atharvaveda (saber d’Atharva nom d’una família de sacerdots)


7. Ritus hindús, festes i peregrinacions

Els hindús tenen molta cultura, ja que és una religió molt antiga. Tenen un calendari propi basat en els cicles lunars, on cada mes hi ha festes importants per la seva vida. També han de peregrinar a llocs especials i tenen uns ritus característics per les diferents etapes de la vida.

FESTES

Diwali o festa de la llum

Festa de cinc dies entre l’octubre i el novembre en honor a Lakshmi, la deessa de la riquesa i la bellesa. Marca l’ any nou hindú. També se’n diu la festa de la llum perquè els hindús col·loquen espelmes (diyas) als temples i a les cases i tiren focs artificials perquè la llum simbolitza el coneixement i que el bé venç al mal. La gent estrena roba, es fa regals i menja dolços.

Holi

Marca l’inici de la primavera i commemora la mort de Holika, una dona dolenta que volia matar el seu nebot per ser seguidor de Krishna. La nit abans, els hindús encenen fogueres i cremen ninots de Holika. El dia del holi es tiren aigua i tints de colors vius entre ells, canten i ballen.



Navaratri o Durga Puja


És una festa que dura 9 nits. Està dedicada a la deessa mare i es celebra cap a finals d’octubre. Simbolitza la victòria del bé sobre el mal. Es mengen dolços.

Krishna Janmashtami

Es celebra el naixement de Krishna. Es canten cançons i es balla. Es decora amb fruites i flors i fan castells humans.


Maha Shivarati

Es celebra el naixement de Shiva. Els fidels estan en dejú la nit anterior. Durant el dia es fan pregàries en honor a Déu. Li ofereixen llet, aigua i pastissos.


PEREGRINACIONS

Maha kumbh mela

Peregrinació que fan els hindús cada 12 anys, quan la Terra, el Sol i Júpiter s’alineen. Es troben més de 100 milions de persones a Sangam, on s’ajunten els rius Ganges, Yamuna i Saraswati. És la peregrinació més nombrosa de tot el món. Els hindús es banyen per netejar el seu esperit.

Benares

Una ciutat a la riba del riu Ganges. Molts hinduistes hi van peregrinant, com a mínim una vegada a la vida. Segons la llegenda, la ciutat va ser fundada per Shiva, i si mors allà, s’acabarà el cicle de reencarnacions. 

RITUS

Namakarana

És la cerimònia on posen nom al nen acabat de néixer. En aquesta cerimònia també se li fa la carta astral i s’escriu la paraula “Om” a la llengua amb una ploma d’or sucada amb mel.

Upanayana

Quan el nen té entre 8 i 12 anys es fa una cerimònia per celebrar que ja ha passat a l’edat adulta i aprendre més sobre la seva religió.

Matrimoni

Es fan un seguit de rituals on la parella fa la promesa de lleialtat mútua i compartir les seves possessions davant d’un foc sagrat. Lliguen el sari de la novia amb el vestit del nuvi per simbolitzar la seva unió. La parella camina al voltant del foc cantant cançons.


Mort

Els hindús creuen que si moren al riu Ganges, podran alliberar-se del cicle de reencarnacions, i si no poden estar al costat del riu, se’ls hi dóna aigua d’aquest. Després el fill gran crema el cos i al cap de tres dies les cendres es tiren a un riu, si és possible al Ganges.